Lejsara, una història entre dos móns: crònica

Ahir dijous 2 de maig de 2019 va tenir lloc la projecció del documental “Lejsara, una història entre dos móns”, dirigit per Rubén Capilla Vidal i Marc Ferrà Maio.

Aquest documental va ser estrenat al cineCiutat i ahir férem aquest acte dins la campanya Vacances en Pau 2019 per aconseguir famílies acollidores per als nines i nines que vindran aquest estiu a les nostres Illes.

Es tracta de la història de Lejsara, una nina de 12 anys al seu últim any de participació al projecte de Vacances en Pau. Al documental es tracten temes com els vincles que es creen entre persones culturalment diferents. Explica una història entre dos móns i dues vides diferents: els campaments de refugiats de Tindouf a Algèria on viuen milers de famílies sahrauís i Mallorca. 

Hem de recordar breument el per què aquests infants i les seves famílies viuen com a refugiats al desert de Tindouf, Algèria, país que els va acollir quan al 1975 el seu país -el Sàhara Occidental-, que era província espanyola, va ser abandonat per Espanya i envaït pel Marroc. Una part de la població sahrauí, sobretot dones, nins i ancians, va fugir per refugiar-se en una zona del desert argelí, la Hamada, els altres quedaren baix el domini de Marroc en constant violació dels seus drets humans. Avui després de 43 anys continuen vivint als campaments de refugiats a l’espera de retornar a la seva terra.

Mitjançant el programa Vacances en Pau milers de nines i nins poden sortir durant dos mesos a l’estiu on són acollits per famílies de les nostres Illes.

Moltes gràcies a totes les persones que vàreu assistir a l’acte.