Arxiu de la categoria: Maig 2019

La lluita del poble sahrauí té cara de dona

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears vol donar les gràcies a totes les persones que ens acompanyaren a la taula rodona “La resistència de la dona sahrauí”, en motiu de la commemoració del 46è aniversari del Front Polisario, que va presentar la presidenta de l’AAPSIB, Catalina Rosselló.

Volem agrair la col·laboració de l’Institut Balear de la Dona, del Departament de Cooperació de la UIB, de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears i a Can Oleo, que ens ha cedit aquest espai. Agrair també a les nostres ponents, Jira boulahi, delegada del Front Polisario per Espanya, Minetu Larabas, secretària general de la Unió Nacional de Dones Sahrauis i a Rosa Cursach, directora de l’Institut Balear de la Dona.

En aquesta trobada del passat 17 de maig es va parlar de la resistència i la lluita de la dona sahrauí i del seu poble des de l’inici del conflicte i la formació dels campaments de refugiats sahrauís a Tindouf (Argèlia) ara fa 43 anys….

La dona sahraui simboliza la lluita, dignitat i resistència del seu poble tant als campaments de refugiats on treballen per aconseguir el seu espai dins la política, cultura i vida social com les dones als territoris ocupats que dia a dia planten cara a les autoritats marroquines lluitant pels seus drets. Juntes lluiten per aconseguir la llibertat i la independència del seu poble, el Sàhara Occidental.

També es va parlar de la creació del Front Polisario el 1973 i la situació actual del conflicte amb la ronda de reunions a Berlin i Ginebra.
La Unión Nacional de Mujeres Saharauis es va crear el 1974 i és la branca femenina del Front Polisario.

El Parlament rep l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí

El president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell, va rebre ahir divendres 17 de maig en audiència l’associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears. La comitiva ha estat encapçalada per la presidenta de l’associació, Catalina Rosselló, que ha estat acompanyada per Jira Bulahi Bad, delegada del Front Polisario per Espanya; per Minetu Larabas, presidenta recentment electa de la Unió Nacional de Dones Sahrauís, i per Ali Salem, delegat adjunt del Front Polisario per les Illes Balears.

El motiu de l’audiència ha estat comunicar al president de la cambra autonòmica que l’associació ha organitzat pel mateix divendres, a les 19 hores, a Ca n’Oleo (c/ de l’Almudaina, 4. Palma), una taula rodona amb el títol “La resistència de la dona sahrauí“, amb commemoració del 46è aniversari de la creació del Front Polisario

En aquesta trobada es tracta la resistència i la lluita de la dona sahrauí i del seu poble des de l’inici del conflicte i la formació dels campaments de refugiats sahrauís en Tindouf (Algèria), fa ara 43 anys. Així mateix, es parla de la lluita interna de la dona sahrauí per aconseguir més presència dins la societat en tots els nivells: polític, cultural, productiu…

Font: Parlament de les Illes Balears

Lejsara, una història entre dos móns: crònica

Ahir dijous 2 de maig de 2019 va tenir lloc la projecció del documental “Lejsara, una història entre dos móns”, dirigit per Rubén Capilla Vidal i Marc Ferrà Maio.

Aquest documental va ser estrenat al cineCiutat i ahir férem aquest acte dins la campanya Vacances en Pau 2019 per aconseguir famílies acollidores per als nines i nines que vindran aquest estiu a les nostres Illes.

Es tracta de la història de Lejsara, una nina de 12 anys al seu últim any de participació al projecte de Vacances en Pau. Al documental es tracten temes com els vincles que es creen entre persones culturalment diferents. Explica una història entre dos móns i dues vides diferents: els campaments de refugiats de Tindouf a Algèria on viuen milers de famílies sahrauís i Mallorca. 

Hem de recordar breument el per què aquests infants i les seves famílies viuen com a refugiats al desert de Tindouf, Algèria, país que els va acollir quan al 1975 el seu país -el Sàhara Occidental-, que era província espanyola, va ser abandonat per Espanya i envaït pel Marroc. Una part de la població sahrauí, sobretot dones, nins i ancians, va fugir per refugiar-se en una zona del desert argelí, la Hamada, els altres quedaren baix el domini de Marroc en constant violació dels seus drets humans. Avui després de 43 anys continuen vivint als campaments de refugiats a l’espera de retornar a la seva terra.

Mitjançant el programa Vacances en Pau milers de nines i nins poden sortir durant dos mesos a l’estiu on són acollits per famílies de les nostres Illes.

Moltes gràcies a totes les persones que vàreu assistir a l’acte.