La Resistència de la Dona Sahrauí: crònica

Aquest passat divendres ha tengut lloc a la sala d’actes de Consell Insular de Mallorca la taula rodona titulada “La Resistència de la Dona Sahrauí i la seva Lluita pels Drets Humans i la Pau”, organitzada per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, a la sala d’actes de Consell Insular de Mallorca.

Presentà l’acte la consellera de presidència del Consell de Mallorca. En la conferència comptàrem amb la presència de Nayat Jaia Abdala, representant d’Afers Estrangers de la UNIÓ NACIONAL DE DONES SAHRAUÍS (UNMS). Va parlar de l’experiència de la dona sahrauí en la lluita per l’alliberament del seu poble i el seu paper en la construcció de la pau i la seguretat. Va recordar que les dones han construït la major part dels campaments de refugiats i porten la seva organització completa, com també que els pilars de les estructures dels campaments són les dones, elles participen tant en les institucions de l’Estat Sahrauí com en els escenaris internacionals.

També participà Hayat Rguibi, periodista i activista que pertany a EQUIPE MEDIA que treballa per trencar el bloqueig informatiu entorn el Sàhara Occidental i denuncia la violació dels Drets Humans en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental. Forma part de fòrum “Futures Dones Sahrauís”. El 2010 va ser detinguda a l’aeroport de l’Aaiun acusada d’haver participat en el Campament de protesta Gdeim Izik. Va parlar de la lluita de les dones que es van quedar en els Territoris Ocupats, que jugaren un paper important enfrontant-se a les forces de seguretat marroquines; recordar que moltes hi són detingudes, violades o torturades.

Tant en els campaments com a les zones ocupades les dones sahrauís tenen una doble lluita i un objectiu comú, aconseguir la llibertat del seu poble. La lluita pacífica del poble sahrauí té rostre de dona.