Vacances en Pau: visites institucionals 2019

Visites institucionals de VACANCES EN PAU 2019 a l’Ajuntament Palma, al Parlament de les Illes Balears i a la seu del Govern de la Comunitat Autònoma.

Com cada any, en el marc del programa Vacances en Pau, els infants sahrauís juntament amb les seves famílies d’acollida i acompanyats per Ali Salem, subdelegat del Front Polisario i Catalina Rosselló presidenta de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears i altres voluntaris de l’associació van ser rebuts per les diferents institucions de la nostra comunitat autònoma.

El dimarts 23 de juliol va tenir lloc la primera visita a l’Ajuntament de Palma on van ser rebuts per l’alcalde, José Hila, i alguns regidors i regidores. José Hila va agrair a les famílies la seva solidaritat activa i a l’Associació pel treball realitzat al llarg d’anys. Va posar de manifest l’especial d’aquesta visita i es va comprometre a seguir donant suport a la causa sahrauí.

El divendres 26 de juliol l’audiència va ser al Parlament de les Illes Balears, rebuts en aquest cas pel president del Parlament, Vicenç Thomas i diputades i diputats dels diferents grups parlamentaris. Recordar que aquest Parlament ha reiterat en nombroses ocasions el seu suport a la causa sahrauí. El president va donar la benvinguda als nens i nenes i les seves famílies agraint la seva solidaritat amb els menors de Vacances en Pau. Va agrair també el treball reivindicatiu i de sensibilització de l’associació, reiterant el seu suport a la justa causa sahrauí.

Finalment, l’última visita institucional es va dur a terme dia 1 d’agost, al Consolat de la Mar, seu del Govern de la Comunitat Autònoma, on foren rebuts per la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, la consellera de Salut, Patricia Gomez i Laura Celià Gelabert, directora general de Cooperació. La presidenta va donar una calorosa benvinguda a tots i totes agraint la visita. En paraules seves “Qui em coneix, sap que per a mi aquest és un dels dies més especials i emotius de l’any. Sempre em fa molta il·lusió poder compartir una estona amb els nens i nenes de #VacancesEnPau i contagiar-me dels seus somriures i de la gran alegria que transmeten. Fa 10 anys vaig participar en una iniciativa com aquesta i des d’aquest moment ho agraeixo cada dia: canvià la meva vida i la va omplir de felicitat. Vull agrair a l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí la seva magnífica tasca i a totes les famílies d’acollida la seva solidaritat. Gràcies per participar en un dels projectes més meravellosos de la nostra terra. Estic segura que el seu afecte i estima faran que el centenar de nens i nenes s’ho passin molt bé i visquin un estiu inoblidable a les nostres illes. Vull reiterar, una vegada més, que la causa del poble sahrauí seguirà comptant amb tot el nostre suport i compromís.”

En totes les visites la presidenta de l’associació va agrair la rebuda, felicitant els nous representants de les institucions, felicitant a la presidenta del Govern Balear per la seva reelecció. També va agrair el suport tant polític com humanitari mostrat els 4 anys anteriors pels governants sortints i va mostrar la satisfacció d’haver pogut tirar endavant tots els projectes així com l’aprovació de mocions o declaracions institucionals.

Va recordar que Vacances en Pau complia 40 anys a nivell estatal i que després de gairebé 45 anys molts nens i nenes seguien sense poder sortir dels campaments vivint en una terra que no és la seva en condicions molt precàries. Va denunciar la violació sistemàtica que pateix la població sahrauí dels Territoris Ocupats, amb empresonaments i tortures, judicis sense garanties i els observadors expulsats. Va recordar que aquests dies es va intensificar la persecució per la celebració de la victòria d’Algèria a la Copa Àfrica, donant lloc a detencions arbitràries, pallisses, etc.

En totes les visites dues nenes sahrauís van llegir un manifest en què deien que els nens de Vacances en Pau se sentien feliços però tristos per haver tants nens / nenes que no havien pogut sortir i van demanar a tots els presents que ajudaran al seu poble per poder tornar a la seva terra i allí passar les seves vacances a Pau.

El grup de nenes / nens van cantar l’himne de la RASD.

Les visites van finalitzar amb un berenar i els nens i nenes van rebre un obsequi de les Institucions.