L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació han organitzat un viatge als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Argèlia), que tindrà lloc del 18 al 23 d’octubre de 2016.
Aquest dimarts passat 18 d’octubre una delegació balear ha volat cap als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, Argèlia. La delegació està composta per 37 persones. Representants de les Institucions de les nostres Illes (Govern Balear, Consell de Mallorca i Menorca, Ajuntaments), famílies acollidores del programa Vacances en Pau, membres de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí i del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i persones sensibilitzades amb la causa sahrauí.
La visita als campaments respon a tres motivacions bàsiques. La primera és de caire eminentment polític, ja que segueix essent imprescindible reiterar la demanda d’una solució negociada al conflicte del Sàhara i expressar la preocupació per la greu situació de violació dels drets humans que viu la població als TT.OO i mostrar el seu suport cap aquest poble germà.
La segona és acostar les famílies acollidores i la població balear a la realitat de la població refugiada, convivint durant aquests dies amb les famílies sahrauís per mantenir el vincle amb l’Infant i la seva família.
La tercera és la de continuar demostrant la voluntat de les Balears de desenvolupar projectes d’ajuda humanitària per a la població dels campaments i comprovar de primera mà l’estat del projectes que s’estan desenvolupant.
La delegació es reunirà amb diversos membres del Govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica, autoritats locals, parlamentaris, membres de la Unió Nacional de Dones Sahrauís. Mantindrà visites a la Mitja Lluna Roja Sahrauí, AFAPREDESA (Associació de familiars de presos i desapareguts sahrauís), hospitals, escoles…per tal de conèixer de primera mà com està organitzat aquest poble.
Les Illes Balears han destacat històricament pel seu suport a la causa d’un poble que fa més de 40 anys que viu en un exili forçós des de l’ocupació de bona part del territori del Sàhara Occidental per part de Marroc, dependent de l’ajut exterior i sota un gran silenci mediàtic. Cal recordar que el Sàhara Occidental constitueix per a les Nacions Unides un Territori No Autònom, que la seva potència administradora encara és l’Estat espanyol i que tenim un deure ètic i polític que ens vincula a la població sahrauí.