Assistència mèdica als campaments de refugiats

Demà dissabte, 3 de novembre, partirà des de Mallorca la Comissió d’Urologia de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears cap els Campaments de Refugiats Sahrauís d’Algèria, per complir un complet programa de visites i intervencions quirúrgiques.

El Projecte Assistencial urològic d’atenció mèdicoquirúrgica a la població sahrauí refugiada es desenvolupa als campaments des de fa 28 anys amb personal sanitari de les Illes Balears gràcies a un conveni entre l’IB-Salut i l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí.

En l’edició d’enguany, l’equip humà de la Comissió està format per  3 metges uròlegs, 2 metges anestesistes, 5 infermeres i 1 tècnic en electromedicina. D’aquest equip, dues persones estan jubilades, dos són treballadors de l’Hospital Son Llàtzer, cinc de l’Hospital Son Espases, una de l’Hospital d’Inca i un de l’empresa IBERMAN.

Totes les consultes i posteriors intervencions es realitzaran a pacients prèviament diagnòsticats pel Dr. Moulay Mustafa Yumani, l’únic uròleg que hi ha als campaments de refugiats per una població de més de 173.000 persones.

L’equip de Mallorca s’encarrega, a més a més de les consultes i intervencions, de revisar -i reparar si cal- els aparells d’electromedicina amb alguna avaria.

Així mateix, part de la formació continuada del personal sanitari sahrauí és tasca de la Comissió, que alhora aprèn del personal resident.

Aquest projecte -que es desenvolupa des de 1990 sota la coordinació del Dr. Joan Antoni Pascual- compta amb el finançament de la Direcció de Cooperació de la CAIB i des del 2002 amb el suport de l’IB-Salut a través d’un conveni de col·laboració que resulta essencial per la continuïtat del projecte.

Gràcies a aquests i altres col·laboradors puntuals com són: Air Europa, l’Associació d’Uròlegs de Comarques de Catalunya, laboratoris Gebro Pharma, Mölnlycke Health Care S.L i Werfen entre d’altres, es podrà oferir una atenció sanitària especialitzada a una població que viu refugiada al desert d’Algèria des de 1976 i, que segueix resistint per poder celebrar, esperem que aviat, el tan anhelat referèndum d’autodeterminació, un dret reconegut per les Nacions Unides en múltiples resolucions.