Notícies Salut

07/02/20

En representació de la Comissió de salut de l’AAPSIB, el pediatre Pep Bibiloni i el tècnic de projectes de salut Maulud Chej varen fer una estada als campaments sahrauís entre els dies 28 de gener i el 6 de febrer, dedicant-se a realitzar les següents activitats:

  • Participació en la XVII MESA DE CONCERTACIÓ I COORDINACIÓ SANITARI (de la qual l’AAPSIB és membre fundador). Va estar presidida pel primer ministre, el Sr. Bucharaya, la recent nominada Ministra de Salut, la Sra. Jira Bulahe, i l’anterior ministre, el Sr. Mohamed Lamin.
  • Seguiment i reunions de treball amb les responsables i coordinadores del Programa integral de salut infantil “PISIS”, en totes les wilayes. Aquest grup té cura de la salut de tots els nins des del naixement fins els cinc anys.  Són el vertader “COR” del PISIS, que batega gràcies al seu esforç i obstinació.
  • Recepció de tot el material sanitari enviat amb la caravana humanitària de gener, amb la inclusió d’equipaments per als dispensaris, material mèdic i d’infermeria, de tots els productes i reactius utilitzats en la lluita contra l’anemia així com del vehicle Toyota destinat a les activitats del PISIS. Tot va arribar perfectament, excelent organització dirigida pel Sr. Sidahmed, al que felicitem. 
  • Visita al dispensari de Cherefia (wilaya de Dajla), construït durant l’any 2019 com a part dels projectes de l’AAPSIB subvencionats per el FONS MALLORQUÍ I EL GOVERN DE LES ILLES BALEARS.
  • Reunions de coordinació amb: la ministra de Salut, Sra. Jira Bulahe, el ministre de Joventut i Esport, la ministra de Cooperació, el nou delegat del POLISARIO a Balears, els directors de salut de Dajla i Smara, el Dr. Afdala, president del Col·legi de metges sahrauis, la cap de la brigada mèdica cubana, els especialistes en urologia Dr. Mulay, en digestiu, Dr. Jalil i en radiologia Dr. Mohamed Lamin i els responsables en el terreny de ACNUR, PAM, MDM, UNICEF i altres ONGS.
  • També tinguerem el gust de compartir amb els amics i companys, ja són 35 anys compartint treball i anhels, especialment Bere, antic ministre de salut, el Dr. Abderrahaman, pediatre i director de Prevenció, és el nostre referent com a soci local, amb ell compartirem el treball, ens va acompanyar durant tota l’estància.

11/11/19

L’AAPSIB aporta material per als projectes de salut per a la caravana solidària amb destí als campaments de refugiats.

20/06/19

Aquí teniu disponible el Protocol d’Atenció Sanitària del programa Vacances en Pau 2019

26/10/2018

Curs de formació en Pediatria i Urgències Pediàtriques en els Campaments de Refugiats Sahrauis

Del 26 octubre al 7 de novembre està previst que una comissió de pediatria es desplaci als campaments saharauis per impartir un curs d’actualització en pediatria i urgències pediàtriques dirigit als metges sahrauís dels campaments de refugiats de Tindouf, constarà d’una part intensiva teòrica i altre de formació en servei, durant 10 dies es farà consultes conjuntes (pediatres expatriats i sanitaris sahrauís) als nins malats, ja siguin de patologia aguda o nins seleccionats per la seva la patologia crònica més complicada.

Aquesta comissió és part dels projectes de l’AAPSIB que donen suport al Ministeri de Salut Pública de la RASD i a l’Atenció Primària en els campaments de refugiats.

La comissió de “formació pediàtrica” s’ha format gràcies a la col·laboració de l’AAPSIB Associació Amics del Poble Sahrauí i la TAACC Taller d’Art, Cultura i Creació. S’ha format un equip dirigit per la Dra Imma Caubet amb molta experiència i molta il·lusió creant sinèrgies que sense dubte obtindran bon resultats per al benefici dels nins dels campaments de refugiats sahrauís.

A banda, a primers de mes de novembre, l’AAPSIB té previst el desplaçament als campaments de la Comissió Urològica que des de fa 28 anys organitza el Dr. Joan Antoni Pascual i el seu equip dels Hospitals Son Espases i Son Llàtzer.

Els projectes de salut de l’AAPSIB són possibles gràcies a un voluntariat sanitari molt experimentat i molt fidel, amb molta adherència als projectes, de gran prestigi en el món de la cooperació sahrauí. Té el suport  de les Institucions Públiques de les Illes Balears, gaudint  del Conveni amb la Conselleria de Salut i les subvencions de la Direcció de Cooperació i el Fons Mallorquí de Cooperació i Desenvolupament, sense oblidar les recaptacions per les quotes dels socis, donacions i diverses activitats.

08/03/2018

Viatge als campaments de refugiats

Durant l’estada als Campaments de Rabuni 25 de febrer a 8 de març d’aquest any 2018, i després de participar amb la delegació de Mallorca (Fons Mallorquí-AAPSIB-Delegació POLISARIO) a la inauguració oficial del dispensari de Lemsid, junt a les autoritats del Ministeri de Salut Pública i de la Wilaya de Bojador, acte inclòs en el programa de les celebracions del 42 aniversari de la proclamació de la RASD, la delegació de salut de l’AAPSIB va fer nombroses activitats i reunions amb la finalitat de conèixer de primera mà la realitat actual dels campaments, reafirmar les aliances amb el sector salut i fer un seguiment dels projectes de l’AAPSIB.

Destaquem:

1. Reunió amb el ministre de Salut i el director de Cooperació del MSP

2. Reunió de coordinació PISIS-PSRM amb la llevadora Haiduma Coordinadora del PSRM, Elena Càceres i Mercedes Roselló coordinadora i llevadora de MdM, respectivament.

3. Reunió de treball amb els coordinadors del Programa integral de salut infantil sahrauí PISIS, i els formadors sahrauís de la Sacsejada PISIS de les cinc wilayes: Auserd, Aaiun, Smara, Bojador i Dakhla.

4. Assistència a la Taula Sector Salut que se celebra cada dos mesos: Van participar ACNUR, MLRA, MDM, Fundació Ned de Barcelona, ​​MI, Triangle, Unicef ​​i AAPSIB. No van acudir, ECHO, MLRS, PAM

5. Es va promoure i es va participar en la Plataforma PISIS-PNSR a la Direcció de Prevenció i Atenció Primaria.

6. Amb el director de RRHH, Sr. Chej Jatri i amb el Sr. Suilman.

7. Visita a les obres del dispensari de Chereifia a Dajla amb l’encarregat de seguiment obres, arquitecte Sr. Hartan-Med Salem.

8. Reunió amb el Ministre de Joventut per a la coordinació “assistència sanitària Vacances en Pau”

42 aniversari RASD 2 Entrevista President FONS- Min Salut Reunió President Fons- Ministre Joventut DSC_0161 Conmemoración 42 Aniversari RASD

10/03/2017

SACSEJADA AL PISIS
Crònica sobre l’equip de formació d’infermeria pediàtrica que romandrà als campaments de refugiats durant dos mesos.

“Fa ja 27 anys que vàrem estar per primera vegada als Campaments Sahrauís de Tindouf. Una de les missions de més importància i que més impacte va tenir fou la restauració del Programa de Vacunació Infantil, malmès per diverses circumstàncies. Després va venir la implantació d’un programa molt encoratjador, el programa del NIN SÀ SAHRAUÍ, que posteriorment va passar a dir-se PISIS (Programa Integral de Salut Infanti Sahrauí).

Moltes coses han ocorregut des de llavors. Dissortadament els refugiats sahrauís, amb qui tenim tants lligams històrics, emocionals i culturals, continuen aquí, a la hamadadel desert. Les dificultats no deixen de sorgir, és molt complicat mantenir un treball regular sense unes condicions mínimes. Un món on la malnutrició infantil crònica i l’anèmia continuen essent molt preocupants.

Hem titulat l’acció actual SACSEJADA AL PISIS. Però el que realment fa falta és una sacsejada a l’opinió mundial, als polítics que permeten que no es compleixi la legalitat internacional i s’alineen amb els interessos de les grans companyies comercials i financeres.

Ja fa 2 setmanes que estem als campaments. La “jefa” Rosa Cañellas està acompanyada de Dahba Mohamed i d’aquí uns dies s’hi afegiran la pediatra Inma Caubet i l’infermera Yolanda Cáceres, totes elles amb molta experiència i grans coneixedores del terreny i de la sanitat sahrauí.  Dahba,  sanitària sahrauí, treballa al sistema sanitari de Mallorca, on viu acollida  des dels 12 anys. La major part de la seva família roman als campaments, a la wilaya d’Aaiún (que no s’ha de confondre amb la ciutat d’Aaiun, capital del Sàhara Occidental, zona ocupada pel Marroc a poques milles de Canàries).

Estem treballant amb un grup de 12 infermeres i infermers sahrauís amb la intenció de formar un grup d’ells per a què s’encarregui de fer un seguiment i formació continuada en els 30 dispensaris escampats pels cinc campaments (Aaiún, Auserd, Bojador, Smara i Dajla) durant tot l’any 2017.

Aquests primers dies han estat farcits de reunions i relacions, tant amb responsables del Ministeri de Salut Pública com amb ONGs que treballen en sanitat, especialment MDM, UNICEF i MLRS. Ja estam al terreny, als dispensaris, amb les mares i els nins, preparades per afrontar experiències dures a vegades i encisadores altres moments.

A les properes cròniques vos presentarem alguns dels nostres companys sahrauís i detalls sobre el dia a dia d’aquesta estada que s’allargarà fins mitjans abril”.

20/02/2017

Un equip d’infermeria i pediatria de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí viatja de nou als Campaments de refugiats sahrauis de Tindouf (Algèria) el proper 20 de febrer.

Les infermeres Rosa Cañellas, Yolanda Cáceres, Dahba Mohamed i la pediatra Inma Caubet faran una estada de quasi dos mesos als campaments de refugiats sahrauís aixecats a la hamada, uns dels llocs més inhòspits del Sàhara, prop de Tindouf (Algèria).Totes elles compten amb una dilatada experiència en cooperació amb el poble sahrauí refugiat.

La missió té l’objectiu de formar un equip d’infermeres i infermers sahrauís que treballaran en el seguiment i avaluació continua del programa PISIS d’atenció infantil.

El seu treball s’emmarca dins una estratègia del Ministeri de Salut Pública sahrauí per tal de formar equips d’infermeria molt competents en tots els dispensaris d’atenció primària.

Les condicions de vida dels sahrauís refugiats CONTINUEN ESSENT MOLT DURES: l’alimentació insuficient i completament inadequada per a una situació perllongada és la causa principal d’unes taxes de malnutrició infantil inacceptables.

La capacitat d’organització de les dones i homes sahrauís així com també l’ajuda ininterrompuda de la xarxa de solidaritat, de la que Balears n’és un bon exemple, ha produït molts avanços als campaments. Tot i això, les condicions d’un camp de refugiats mai permetran mantenir, a la llarga, serveis bàsics de qualitat com han de ser la sanitat i l’educació. Ja és hora que es compleixin les resolucions de l’ONU i de que s’organitzi el referèndum d’autodeterminació que ha de donar pas a la finalització d’aquest conflicte.

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) desenvolupa des de 1990 projectes de salut als campaments de forma continuada. El PISIS (Programa Integral de Salut Infantil Sahrauí) atén als campaments una població d’uns 15.000 infants d’entre 0 i 5 anys.

Volem destacar que els projectes de l’AAPSIB són possibles gràcies al suport de la societat balear, l’impagable feina dels cooperants i voluntaris, així com el suport sostingut del Fons Mallorquí, la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i la Conselleria de Salut a través del Conveni signat l’any 2002.