Després de cinc anys, l’Audiència Nacional espanyola ha reconegut l’estatus de refugiat polític a l’activista sahrauí Hassanna Aalia, que en una roda de premsa a Bilbo s’ha mostrat emocionat i ha donat gràcies als que li han donat suport. «Ho celebraré quan tots els presos i refugiats sahrauís siguin lliures».
L’Audiència Nacional espanyola ha reconegut l’estatus de refugiat polític de Hassanna Aalia. L’activista sahrauí ha estat cinc anys lluitant per aconseguir-ho, davant la reclamació del Marroc per a la seva extradició i l’ordre d’expulsió emesa per l’Estat espanyol.
El jove sahrauí ha agraït el suport rebut durant aquest llarg procés de cinc anys i s’ha mostrat emocionat per la notícia. No obstant això, ha remarcat que el celebrarà «quan tots els presos i refugiats sahrauís siguin lliures».
«Ha estat un procés molt llarg i dur, encara que molt bonic al seu torn, ja que m’he sentit acompanyat i recolzat per moltes persones, organitzacions i institucions durant aquests cinc anys», ha manifestat l’activista. La sentència és encara recurrible davant el Tribunal Suprem. Referent a això, ha afirmat que si es recorre «hi haurà altres interessos per sobre del dret d’asil» i ha reconegut que l’actitud del Govern espanyol està mediatitzada per interessos polítics i no jurídics. Hassanna Aalia ha reivindicat el dret a asil per a tothom.
L’advocat Javier Canivell, a qui es va notificar dilluns la sentència, ha explicat que ara l’Executiu espanyol té 30 dies hàbils per recórrer. «Tot i que és una gran notícia, hem de recordar que lamentablement no sol ser habitual la concessió de la protecció per a les i els sahrauís», ha lamentat, i alhora ha demanat que es faciliti l’arribada a la UE de refugiats, retirant tanca i concertines.
Condemnat a cadena perpètua
Aalia va ser condemnat en absència a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí el 2013 per participar en el campament sahrauí de protesta pacífica Gdeim Izik.
No obstant això, el Ministeri d’Interior espanyol va rebutjar admetre a tràmit la seva petició d’asil a l’Estat espanyol, una denegació que implica la sortida obligatòria del territori. L’activista, amb suport de CEAR Euskadi, va recórrer al tribunal especial, que el 26 de març va establir com a mesura cautelar que el jove romangués a l’Estat fins que el seu recurs es resolgués.
L’octubre de l’any passat, l’Audiència Nacional va decidir paralitzar l’expulsió fins que es resolgués el cas.
(Aquest article és una transcripció de la notícia publicada al web Por un Sáhara Libre)