Arxiu de la categoria: Notícies destacades

Aquí apareixeran les entrades relacionades amb notícies a destacar

Diplomàtica sahrauí expulsada per la força de Perú

Transcrivim nota de premsa de CEAS-Sáhara en relació amb l’expulsió de Jadiyetu El Mohtar de l’aereoport del Perú:

“NOTA DE PRENSA

 
DIPLOMÁTICA SAHARAUI EXPULSADA POR LA FUERZA DE PERÚ
 

Jadiyetu El Mohtar, diplomática saharaui retenida en el aeropuerto de Lima desde el 9 de septiembre, ha sido expulsada por la fuerza de Perú.

Ayer por la tarde la embajadora saharaui, que se encontraba en un pasillo de la Oficina de Migraciones tras el episodio del pasado sábado en el que aprovechando que fue al baño sacaron todas sus pertenencias de la oficina en la que permanecía y las dejaron en el pasillo, fue rodeada por cinco policías y conducida por la fuerza para su expulsión.

Jadiyetu El Mohtar tiene previsto llegar a Madrid por la T4 del aeropuerto Adolfo Suarez-Barajas, sobre las 13.15 horas. Un grupo de personas en representación del movimiento solidario con el Sahara estará allí para recibirla y mostrarle su apoyo.”

Segueix la cronologia del procés a: https://ceas-sahara.es

Altres fonts: http://www.wradio.com.co/noticias/internacional/el-polisario-se-juega-su-futuro-diplomatico-en-un-aeropuerto-latinoamericano/20170926/nota/3590910.aspx?ssm=whatsapp

 

 

 

Notícies Sàhara

Marruecos se ausenta del primer cara a cara con la República Saharaui en la Unión Africana

Dos meses después de su incorporación a la Unión Africana y poniendo fin a 3 décadas de autoexilio, Marruecos rechaza la primera solicitud oficial por parte del Consejo de Paz y Seguridad para abordar los últimos acontecimientos en el Sahara Occidental.

Accediu a la notícia completa en aquest enllaç

___

El Activista de Derechos Humanos, Brahim Ismaili denuncia, que está siendo juzgado por su posición sobre el Sahara Occidental.

Accediu a la notícia a través d’aquest enllaç

HASSANNA AALIA: REFUGIAT POLÍTIC

Després de cinc anys, l’Audiència Nacional espanyola ha reconegut l’estatus de refugiat polític a l’activista sahrauí Hassanna Aalia, que en una roda de premsa a Bilbo s’ha mostrat emocionat i ha donat gràcies als que li han donat suport. «Ho celebraré quan tots els presos i refugiats sahrauís siguin lliures».

L’Audiència Nacional espanyola ha reconegut l’estatus de refugiat polític de Hassanna Aalia. L’activista sahrauí ha estat cinc anys lluitant per aconseguir-ho, davant la reclamació del Marroc per a la seva extradició i l’ordre d’expulsió emesa per l’Estat espanyol.

El jove sahrauí ha agraït el suport rebut durant aquest llarg procés de cinc anys i s’ha mostrat emocionat per la notícia. No obstant això, ha remarcat que el celebrarà «quan tots els presos i refugiats sahrauís siguin lliures».

«Ha estat un procés molt llarg i dur, encara que molt bonic al seu torn, ja que m’he sentit acompanyat i recolzat per moltes persones, organitzacions i institucions durant aquests cinc anys», ha manifestat l’activista. La sentència és encara recurrible davant el Tribunal Suprem. Referent a això, ha afirmat que si es recorre «hi haurà altres interessos per sobre del dret d’asil» i ha reconegut que l’actitud del Govern espanyol està mediatitzada per interessos polítics i no jurídics. Hassanna Aalia ha reivindicat el dret a asil per a tothom.

L’advocat Javier Canivell, a qui es va notificar dilluns la sentència, ha explicat que ara l’Executiu espanyol té 30 dies hàbils per recórrer. «Tot i que és una gran notícia, hem de recordar que lamentablement no sol ser habitual la concessió de la protecció per a les i els sahrauís», ha lamentat, i alhora ha demanat que es faciliti l’arribada a la UE de refugiats, retirant tanca i concertines.

Condemnat a cadena perpètua

Aalia va ser condemnat en absència a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí el 2013 per participar en el campament sahrauí de protesta pacífica Gdeim Izik.

No obstant això, el Ministeri d’Interior espanyol va rebutjar admetre a tràmit la seva petició d’asil a l’Estat espanyol, una denegació que implica la sortida obligatòria del territori. L’activista, amb suport de CEAR Euskadi, va recórrer al tribunal especial, que el 26 de març va establir com a mesura cautelar que el jove romangués a l’Estat fins que el seu recurs es resolgués.

L’octubre de l’any passat, l’Audiència Nacional va decidir paralitzar l’expulsió fins que es resolgués el cas.

(Aquest article és una transcripció de la notícia publicada al web Por un Sáhara Libre)