L’intergrup parlamentari Pau i llibertat per al poble Sahrauí llegeix un manifest de suport

Font: Parlament de les Illes Balears

L’activitat parlamentària d’aquest dimarts s’ha iniciat, just amb de la plenària, amb la lectura d’un manifest de suport al poble sahrauí per part dels grups que formen l’Intergrup ‘Pau i Llibertat per al poble sahrauí’ derivat de la XXVI Conferència d’Intergrups reunida a La Rioja el passat 7 de maig.

L’integrup parlamentari està format per diversos diputats i diputades dels grups parlamentaris Socialista, Popular, Unidas Podemos, MÉS per Mallorca, El Pi-Proposta per les Illes Balears, Ciudadanos i Mixt.

MANIFEST

El passat 7 de maig es va realitzar a La Rioja la XXVI Conferència d’Intergrups parlamentaris “Pau i llibertat per al poble Sahrauí”  on es varen reunir representacions dels parlaments autonòmics  de l’Estat Espanyol i on es va renovar el compromís amb el futur en llibertat del poble sahrauí  i ens va realitzar una reafirmació de les successives declaracions aprovades des de la de Palma al 1992.

D’ acord amb el que s’ha tractat en aquesta Conferència d’Intergrups parlamentaris, i en el màxim nivell d’exigència, s’acordà:

  • Constatar que el Sàhara Occidental és un territori no autònom sotmès al Dret Internacional que mai ha pertangut al Regne del Marroc i per això li exigim el cessament l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental i l’exercici del dret del poble sahrauí a l’autodeterminació.
  • Seguir considerant de referència la Interlocutòria de l’Audiència Nacional que es pronuncia sobre Espanya com a “potència administradora de iure” del Sàhara Occidental.
  • Exigir al Regne del Marroc que es produeixi l’alliberament immediat dels presos polítics i de consciència sahrauís i cessin les violacions de drets humans a les presons que controla garantint la integritat física i psíquica dels presos. Així com traslladar la solidaritat amb les seves famílies. Així mateix condemnem la vulneració dels drets humans de la població sahrauí als territoris ocupats.
  • Instar Nacions Unides que promogui sense més dilació la solució justa i definitiva del conflicte del Sàhara Occidental, solució que passa per portar a la pràctica el dret de autodeterminació del poble sahrauí mitjançant la celebració del referèndum. I instar el Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra que nomeni un Relator de Drets Humans per al Sàhara Occidental.
  • Continuar denunciant l’espoli dels recursos naturals, malgrat les sentències, en el Sàhara Occidental per part del Govern del Marroc i exigir a les empreses que operen a la zona el respecte al dret internacional i als drets de la població sahrauí. Instant els interessats (empreses i països) a entaular negociacions amb els legítims representants del Poble Sahrauí (Front Polisario).
  • Reiterar-nos en la consideració que, a la vista de la greu situació que es viu en el Sàhara Occidental, la MINURSO ampliï les seves funcions i comeses al Sàhara Occidental. Per això instem Nacions Unides que doti la Missió de la potestat per a la vigilància i salvaguarda dels drets humans de la població sahrauí als territoris.
  • Exigir a la Unió Europea que faci efectiva la clàusula de respecte als drets humans establert en l’ Acord Preferencial amb el Regne del Marroc.
  • Reforçar la nostra cooperació política amb la Unió Nacional de Dones Sahrauís (UNMS) pel paper fonamental i decisiu que desenvolupen en els campaments de la població refugiada i en els Territoris Ocupats. I alhora fer una crida en relació amb la seva situació d’invisibilitat, víctimes de la violació dels drets humans. I un record especial a Sultana Jaya.
  • Instar les institucions públiques de l’Estat Espanyol a continuar i incrementar el suport solidari i humanitari tant a la població refugiada als campaments de Tinduf com als habitants sahrauís dels territoris ocupats.

La Conferència d’Intergrups conscient de la responsabilitat legal i política, que el Estat Espanyol té amb la situació al Sàhara Occidental reitera la crida al Govern d’ Espanya perquè:

  • Exigeixi al Regne del Marroc l’escrupolós respecte als drets humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i el cessament de les vulneracions de drets que pateix la població sahrauí. I així mateix l’insta que treballi activament, en el si de Nacions Unides i de la Unió Europea, perquè la MINURSO vegi ampliades les seves funcions també a la vigilància i salvaguarda del compliment dels drets humans al Sàhara Occidental.
  • S’ avanci cap a l’ atorgament d’ un estatus diplomàtic a la Representació del Front Polisario a Espanya, com a únic i legítim representant del poble sahrauí, així reconegut per l’ONU.
  • Augmenti la cooperació i l’ ajut humanitari amb la població sahrauí, tant en campaments de refugiats com en els territoris alliberats en constatar amb preocupació la reducció de les aportacions de l’Agència Espanyola de Cooperació en els darrers anys. Així mateix que s’ incideixi en l’ augment dels fons europeus per al S.O.

Finalment la XXVI Conferència d’Intergrups de La Rioja, en relació amb el paper de la societat, vol manifestar el següent:

  • Instem els mitjans de comunicació a tractar el conflicte del Sàhara Occidental amb la mateixa importància i rellevància que li confereix la societat. I animem tantes persones solidàries al que a través de les xarxes socials difonguin i denunciïn la situació del Sàhara Occidental.
  • Ens comprometem a facilitar les relacions institucionals i polítiques dels nostres parlaments amb el Parlament Sahrauí. Per això donem suport a la Xarxa de parlamentaris que en favor del poble sahrauí va ser presentada en la darrera Conferència d’Algèria.

Instem els àmbits universitaris, judicials i politicoadministratives a seguir treballant per l’ esclariment de les actuacions contra els drets humans ocorregudes al Sàhara Occidental.

  • En especial, instem l’Institut Cervantes que reforci els llaços culturals i de difusió de la llengua espanyola, segona al Sàhara Occidental, amb la seva presència als Campaments de la població refugiada.
  • Expressem el nostre agraïment a les associacions, federacions i col·lectius solidaris i socials que treballen dia a dia units per l’amistat amb el poble sahrauí i l’únic fi és aconseguir un futur en llibertat per al poble germà.
  • Valorem la importància fonamental del programa d’acollida d’infants “Vacances en Pau” i del “Projecte Madrasa”, màxims exponents de la solidaritat i de les relacions d’afecte i rodalia amb les famílies sahrauís.
  • Els Intergrups parlamentaris establim com a treball prioritari el suport a la població sahrauí dels territoris ocupats. Per això continuaran enviant-se al llarg de 2022 missions d’observació.