Contra l’espoli dels recursos del Sàhara Occidental

L’Intergrup ‘Pau i Llibertat al Sàhara’ i el Govern demanen a Delegació de Govern que bloquegi l’arribada d’arena extreta il·legalment del territori sahrauí

El Govern de les Illes Balears i el Parlament han mostrat el seu suport a la tasca de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears assegurant que «estam units en contra de l’espoli que pateix el poble sahrauí»

La presidenta de l’Intergrup, Conxa Obrador, ha demanat «que es compleixi la legalitat internacional i que, si es demostra que aquesta arena procedeix d’El Aaiun, es dugui a terme la seva immobilització i es retorni al seu territori original»

Arran de la polèmica suscitada per l’arribada a Mallorca d’un vaixell carregat amb arena procedent del territori del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc, el Govern de les Illes Balears i l’Intergrup ‘Pau i Llibertat pel Sàhara’, format per representants de tots els grups parlamentaris, han demanat a la Delegació del Govern que faci complir la legalitat internacional i bloquegi l’arribada d’arena extreta il·legalment d’aquests territoris.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat de la presidenta de l’Intergrup ‘Pau i Llibertat al Sàhara’, Conxa Obrador, i diputats de tots els grups parlamentaris han mostrat el seu suport a la tasca de denúncia que està duent a terme l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) i han assegurat que «Govern, Parlament i AAPSIB estam units en contra de l’espoli que pateix el poble sahrauí».

Així, tant el Govern com l’Intergrup ha reclamat que es compleixi la legalitat internacional, més concretament la sentència europea que  determina quin és el territori del Sàhara Occidental i que impedeix al Marroc comerciar amb els recursos naturals extrets d’aquest territori, pel que demanen a la Delegació de Govern «que faci complir la llei».

La presidenta de l’Intergrup ‘Pau i Llibertat pel Sàhara’ ha mostrat el seu suport a l’AAPSIB en la reclamació del compliment de la legalitat i ha demanat que, «si es demostra que aquesta arena procedeix d’El Aaiun, es dugui a terme la seva immobilització i es retorni al seu territori original».

Tant el Govern de les Illes Balears com el Parlament, a través de l’Intergrup ‘Pau i Llibertat al Sàhara’, han reiterat la seva solidaritat amb el poble sahrauí i amb la seva causa.

21.05.2017

CONTRA l’ESPOLIACIÓ D’ARENA DEL SÀHARA OCCIDENTAL PER A MALLORCA

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears denuncia  que un  vaixell contractat per l’empresa espanyola Sàhara Line SL.,  transporta 35.000 tones d’arena del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc, amb destinació a Palma, on té previst arribar la nit de demà, dilluns, dia 22.

Es tracta un cop més del  saqueig impune dels recursos naturals del Sàhara, en aquest cas per part d’una naviliera espanyola recentment constituïda, que es proposa aprofitar-se de la presencia il·legal del Marroc en el territori de l’antiga colònia espanyola, per a esprémer sistemàticament, en connivència amb les autoritats marroquines, la riquesa del territori sahrauí, en flagrant violació del Dret internacional y la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 21 de desembre de 2016, que delimita clarament la frontera del Sàhara Occidental i Marroc,  a més de diverses lleis internacionals protectores del Medi Ambient. D’aquesta manera, l’arena del desert sahrauí és ara un negoci més d’empresaris espanyols desaprensius que s’uneix a l’extracció de fosfats i a l’arrasament dels bancs de pesca, aprofitant-se de l’actual i irresolt conflicte sobre el Sàhara occidental.

El vaixell contractat per la citada empresa és el Southwester, amb matrícula IMO 9126728. Navega sota bandera de les Illes Cook, de l’Oceà Pacífic. És evident que les 35.000 tones d’arena que transporta estan destinades a regenerar una o algunes platges de la nostra illa, d’aquí que demanem a les nostres autoritats que per via dels fets no siguin còmplices d’aquesta espoliació, paralitzin l’activitat d’aquest vaixell un cop arribat a port i elevin la seva protesta davant al Govern central per tan inusitat menyspreu del poble sahrauí i del Dret Internacional.

WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.09 WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.13 WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.15 WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.16 WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.17 WhatsApp Image 2017-06-09 at 22.17.19