Arxiu de la categoria: Maig 2020

De la crisi se surt cooperant

COVID-19: “De la crisi se surt cooperant”, la declaració conjunta de les cooperacions autonòmiques en resposta a la crisi de la COVID-19

Les comunitats aporten més de 2 milions d’euros als campaments de Tinduf i a persones refugiades palestines.

La direcció general de Cooperació de la conselleria d’Afers Socials i Esports, juntament amb el Fons Mallorquí, el Menorquí i el Pitiús, s’ha adherit a la  declaració conjunta de les cooperacions descentralitzades en resposta a la crisi de la COVID-19. La declaració, que ha estat un acord d’impuls entre la Trobada Autonòmica anual celebrat a Euskadi el mes de febrer passat, persegueix un objectiu comú per a les 17 comunitats autònomes i nou Fons de Cooperació que subscriuen el document: situar en el centre el benestar i la vida digna de totes les persones i futures generacions.

La declaració que s’ha feta pública aquests dilluns diu textualment: “Les comunitats autònomes i ens locals apostem per consolidar aliances i consensos polítics i socials que permetin a la cooperació continuar invertint i contribuint a garantir un present i un futur sense deixar a ningú enrere”. “Perquè de la crisi se surt cooperant”, conclouen, apuntant cap a una aposta decidida pel consens dins de la política de cooperació per al desenvolupament.

En aquest sentit, i davant els impactes ocasionats per la COVID-19 en les diferents societats, que acceleraran sens dubte una transformació global tant a nivell econòmic, com a social i polític, des de la cooperació descentralitzada es proposa abordar els desafiaments existents des d’una perspectiva local-global, que sigui coordinada i complementària. “La crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la interdependència geogràfica i entre els diversos àmbits del desenvolupament: salut, economia, protecció social, medi ambient… La visió comprehensiva de l’Agenda 2030 ens ofereix una oportunitat per a afrontar una crisi com l’actual”, sosté l’acord.

D’altra banda, les cooperacions descentralitzades assenyalen la necessitat d’equilibrar l’urgent i l’important: “La gravetat de la situació ens obliga a prioritzar també aspectes a mitjà i llarg termini, com la revaloració dels béns públics globals, les conseqüències del canvi climàtic, o les causes de les grans migracions”.

Entre els acords reflectits en aquesta declaració conjunta, que responen a reptes que s’han posat en relleu amb la pandèmia, figuren els d’avançar cap a la sostenibilitat, reforçar el públic, reduir les escletxes (també la digital) i l’aposta pel local. A més, “la resposta a la pandèmia ha posat de rellevància l’aportació fonamental de les dones”, assenyalen, per la qual cosa es proposa també reforçar i l’enfocament de gènere en les polítiques de cooperació per al desenvolupament.

Finalment, aposten també per l’enfortiment de la societat civil organitzada i la seva participació en el disseny, gestió i avaluació de les polítiques públiques, “ja que des de la seva proximitat a les poblacions més vulnerables poden garantir la defensa dels seus drets i que ningú es quedi enrere”, asseguren des de la Cooperació descentralitzada. “La solidaritat internacional és una responsabilitat compartida i imprescindible per a garantir el futur del planeta”, conclou l’escrit conjunt.

Més de 2 milions d’euros per als campaments de Tinduf i a la població refugiada palestina

Juntament amb la declaració, les comunitats autònomes han decidit destinar 2 milions d’euros als campaments de Tinduf i a la població refugiada palestina.  D’aquesta manera es dona resposta a dues crides que tenen a veure amb les poblacions desplaçades i refugiades en situació d’especial vulnerabilitat agreujada per la crisi de la COVID-19. Un gest conjunt que dóna resposta a especials necessitats dels campaments sahrauís de Tinduf i a persones refugiades Palestines a través de UNRWA (Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Pròxim).

Cooperació de les Illes Balears manté les seves pròpies polítiques de cooperació i línies de subvencions d’ajudes i projectes. La direcció general aclareix que aquesta iniciativa conjunta és únicament un gest per exemplificar i posar de manifest el compromís de totes les comunitats autònomes amb la solidaritat local global.

Seminari virtual “De la crisi se surt cooperant”

Per a continuar amb la reflexió sobre els desafiaments que la COVID-19 li planteja a la cooperació descentralitzada, les direccions i agències de cooperació de les comunitats autònomes i els fons de cooperació per al desenvolupament celebraran aquesta tarda, a les 18.00 hores, un seminari virtual que es podrà seguir en obert:

https://www.youtube.com/results?search_query=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DvP3fZtRFsnQ

En ell, diverses persones expertes aportaran reflexions que serveixin per identificar els principals reptes per a la cooperació descentralitzada, així com elements a tenir en compte per a la presa de decisions en aquest context.

Font: Conselleria d’Afers Socials i Esports

47è aniversari del front polisario

El maig sempre ha estat clau per a la història del poble sahrauí, ja que neix el germen del que és la lluita i resistència actuals de la causa sahrauí. Aquest mes es commemora, doncs, la fundació del Front Popular per a l’Alliberament de Saguia el-Hamra i Río del Oro, més conegut com a Front Polisario.

El Front Polisario és reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’Organització per a la Unitat Africana (OUA) i la Unió Europea (UE) com a única legítim representant del poble sahrauí.

La primera acció del Front Polisario, el 20 de maig de 1973, va marcar l’inici d’un llarg camí de lluita per l’alliberament del seu poble, primer contra el colonialisme espanyol i després contra el Marroc, el país invasor. Per a la comunitat internacional, va suposar la demostració inequívoca d’una voluntat política que ja no podria ser ignorada.

El poble sahrauí va demostrar que existia com a tal i que estava disposat a fer-se escoltar fins a aconseguir la desitjada llibertat. Enguany, 47 anys més tard, la seva lluita continua, però… NO ESTÀ SOL!

I en aquesta data tant significativa, un cop més, des de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí volem demanar: LLIBERTAT PEL POBLE SAHRAUÍ!

3 Cámaras Robadas

Els membres del grup Equipe Media lluiten per mantenir les seves càmeres. Les fan servir per documentar les violacions de drets humans del regne del Marroc en l’última colònia africana, el Sàhara Occidental.

Marroc no deixa que periodistes estrangers entrin al territori ocupat i les úniques imatges que aconsegueixen sortir són les que Equipe Media capten en secret, amagats en terrats prenent grans riscos. Graven demostracions pacífiques que són violentament reprimides per la policia i les forces armades. També graven testimonis de la violència que els sahrauís s’enfronten en la seva vida quotidiana.

Això és una història sobre trencar la censura absoluta amb imatges úniques d’una àrea on les autoritats Marroquins aconsegueixen implementar un bloqueig mediàtic gairebé total.

Hem volgut compartir aquest documental amb vosaltres per no oblidar les greus violacions de drets humans que se succeeixen quotidianament als territoris ocupats.

Si voleu més informació sobre el documental visitau la seva pàgina web.