Crida urgent per Nazha El Khalidi

Nazha El Khalidi serà jutjada el 18/03 per ser periodista, una professió castigada en el Sàhara occidental. Afronta fins a 2 anys de presó per gravar una manifestació. Nazha col·labora amb @Equipe_Media, un col·lectiu de periodistes sahrauí, que integra a 8 dones.

El col·lectiu Equipe Media al qual pertany Nazha El Khalidi i la plataforma de DDHH Watching Western Sahara denuncien que el judici contra la periodista, acusada d’usurpació de la professió per no tenir el títol, forma part de l’estratègia del Marroc de silenciar i criminalitzar ciutadans periodistes que trenquen amb el bloqueig mediàtic

Aaiun 14 de març de 2019 – En un intent per silenciar i criminalitzar periodistes ciutadans sahrauís, un tribunal marroquí es disposa a jutjar aquest 18 de març a la informadora Nazha El Khalidi per gravar i compartir amb el seu telèfon mòbil una manifestació pacífica als carrers d’al-Aaiun, al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. El Khalidi, que col·labora amb Equipe Media i RASD-TV, va ser detinguda el 4 de desembre mentre retransmetia la manifestació en directe a través de xarxes socials. El vídeo captura el moment en què la policia persegueix la periodista, que posteriorment va ser colpejada i el seu telèfon confiscat.

Equipe Media, un col·lectiu de periodistes que grava i comparteix en xarxes socials els abusos comesos per autoritats marroquines en el territori, denuncia que El Khalidi va ser portada a comissaria, interrogada i maltractada durant quatre hores sense que se li informés sobre els càrrecs. Aquest mateix dia va ser posada en llibertat però el passat 4 de març la policia es va presentar a casa seva per convocar-la de nou a comissaria. La policia va interrogar sobre el seu activisme mediàtic i ella va respondre que es limitava a fer la seva tasca com a periodista. Dies després, va ser notificada sobre les acusacions i el judici.

Equipe Media va fer una crida urgent: “Demanem a les organitzacions defensores dels drets humans i de la llibertat d’informació que instin al Marroc que respecti la llibertat de premsa i d’expressió al Sàhara Occidental i deixi d’assetjar els periodistes sahrauís. Demanem que retirin els càrrecs contra Nazkha i que alliberin als periodistes empresonats per fer la seva feina.”. L’Organització Mundial contra la Tortura, radicada a França, ja ha llançat un comunicat denunciant la detenció arbitrària d’Al Khalidi.

El Khalidi s’enfronta a acusacions de “reclamar o usurpar un títol relacionat amb una professió regulada per la llei sense complir amb les condicions necessàries per portar aquest títol”. Aquesta acusació pot suposar-, segons l’article 381 del Codi penal, una condemna de presó de tres mesos a dos anys i una multa de 120 Dh (12 euros) a 5.000 Dh (500 euros). És la primera vegada que els tribunals marroquins utilitzen aquests càrrecs contra un periodista sahrauí. Els col·lectius de periodistes sahrauís no estan reconeguts per les autoritats d’ocupació marroquines, de manera que realitzen el seu treball en la clandestinitat.

El Khalidi cobria una manifestació convocada arran de la represa de negociacions a Ginebra entre el Front Polisario i el Regne del Marroc per resoldre el conflicte al Sàhara Occidental, que ja ha complert 43 anys. Seegún El Khalidi “la gent va sortir al carrer per manifestar el seu suport a la resolució del conflicte. Jo estava gravant a l’Avinguda Smara, no vaig durar allà ni quatre minuts quan em van detenir, em van colpejar i em van portar a la força a un cotxe de policia. Vaig estar a comissaria hores, patint maltractaments i sota interrogació “.

El Khalidi sap l’arriscada que és la seva feina: “Intentem visibilitzar les violacions de drets humans al Sàhara Occidental, i això suposa molt risc per a la nostra seguretat. Vam patir detencions, tortures. Les nostres famílies són amenaçades, pressionades. L’únic delicte que vaig cometre va ser gravar les càrregues policials contra sahrauís, i això em pot costar mesos o anys de presó. Però ho hem de fer per trencar el bloqueig que imposa Marroc. “

El Khalidi també va ser detinguda el 21 d’agost de 2016 quan cobria una manifestació de dones. La policia marroquina li va confiscar la càmera. Va passar una nit a la caserna de gendarmeria sota interrogatori i tortures, també sense càrrecs.

En els últims anys ha augmentat el nombre de sahrauís que vol ensenyar al món el que està passant al seu territori, i el Marroc ha reaccionat amb detencions arbitràries, condemnes, agressions físiques i represàlies contra aquests informadors. Equipe Media va rebre el XII Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado per ser “sovint l’única font d’informació sobre els problemes que viu la població sahrauí, amb un gran risc per a la seva seguretat i la seva integritat física”.

Recentment l’organització irlandesa Front Line Defenders va denunciar al Marroc per “l’assetjament sistemàtic” a què sotmet a defensors de drets humans, periodistes i videoactivistes sahrauís. En 2016 Reporters sense fronteres va demanar al Marroc que acabés amb les restriccions imposades contra periodistes sahrauís i internacionals que intenten informar des del territori, però des de llavors la repressió contra els col·lectius de mitjans sahrauís i les expulsions de periodistes internacionals han incrementat. El Grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU va demanar al Marroc la posada en llibertat del periodista sahrauí Mohamed al-Banbari, condemnat a sis anys de presó per informar sobre manifestacions a la ciutat ocupada de Dajla.

Des de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears ajudarem a difondre la seva causa. Fes-ho tu també!