La Sala de Plens del Parlament de les Illes Balears ha acollit aquest dissabte la XXIII Conferències d’Intergrups Parlamentaris “Pau i Llibertat per al poble sahrauí”, amb l’assistència de delegacions dels parlaments autonòmics i de l’autoritat de la República Àrab Sahrauí Democràtica als campaments de refugiats de Tindouf.
L’acte ha estat inaugurat pel president del Parlament, Baltasar Picornell, que ha lamentat que l’Estat espanyol hagi desatès completament les seves responsabilitats amb la població sahrauí, centrant-se en mantenir uns determinats interessos econòmics. Després de defensar que per responsabilitat històrica Espanya “hauria de liderar un procés que doni les garanties suficients per acabar amb la situació actual del Sàhara Occidental”, ha apostat per la celebració d’un referèndum com a forma de resolució del conflicte. Finalment, ha destacat les diferents accions portades a terme pels diferents parlaments autonòmics, i ha afirmat que cal seguir pressionant al Govern espanyol perquè reculli el testimoni i “afronti amb valentia les reivindicacions d’un poble que porta massa temps en un buit legal, que els condemna a una precarietat i una dependències econòmica totalment injustificables”.
A la presentació de les jornades han intervingut també Kheira Boulahi, delegada del Front Polisari i de la RASD a Espanya, que ha agraït als parlamentaris el suport a la causa sahrauí i ha denunciat les violacions de drets humans i el silenci de la comunitat internacional. A més, Edih Mohamed Sidna Deich, president de l’intergrup parlamentari RASD/CUBA, en representació del president del Parlament sahrauí, ha remarcat la “resistència del poble sahrauí davant Marroc”, afirmant també que “el referèndum d’autodeterminació és l’única solució possible”. Ha conclòs les presentacions Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, que ha defensat l’aplicació de les resolucions de Nacions Unides per a la solució del conflicte, a més d’animar els parlamentaris a seguir treballant i visualitzant la causa del poble sahrauí.
La jornada s’ha estructurat en dues sessions de treball al matí, una primera amb les intervencions d’Ali Salem, delegat del Front Polisario a Illes Balears i de Catalina Rosselló, presidenta de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, que ha denunciat la realitat quotidiana del poble sahrauí, i l’actitud de la Unió Europea signant acords comercials amb el Marroc que vulneren les fronteres. La segona sessió de treball ha comptat amb la presència de Carmelo Ramírez, president de la Federació Estatal d’Institucions Solidàries amb el Sàhara (FEDISSAH), que ha fet un repàs als abusos per part del Marroc, a base de persecucions judicials, assassinats, l’enviament de colons i l’explotació dels recursos naturals, “amb el beneplàcit de la Unió Europea”, a més de defensar la necessitat de l’augment de l’ajuda humanitària per part d’Espanya. A continuació ha intervingut Felipe Briones, president de l’Associació Internacional de Juristes pel Sàhara (IAJUWS), que ha fet una anàlisi de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reconeix que Espanya és la potència administradora de iure del Sàhara Occidental. Per la seva banda, Pepe Taboada, president de CEAS-Sahara, que ha denunciat el xantatge del Marroc a l’Estat Espanyol per evitar la solució al conflicte sahrauí. Finalment, aquesta sessió de treball ha estat conclosa per Antonio López, secretari de FEDISSAH, que ha fet un repàs de les conclusions de la EUCOCO 2018 en relació amb el Sàhara Occidental.
A l’horabaixa s’ha procedit a la lectura de la Declaració de Palma, i finalment ha conclòs les jornades la periodista Marisa Goñi, que ha explicat la seva relació amb el Sàhara Occidental, començada a l’època d’estudiant, i ha demanat més valentia i coherència als governants espanyols per solucionar el conflicte.
Font: Parlament de les Illes Balears