Arxiu de la categoria: Octubre 2021

Estrena del documental Ocupación S.A. a Palma

Aquest cap de setmana s’ha estrenat el documental Ocupación S.A., en un acte organitzat per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears al CineCiutat de Palma.

Des de l’AAPSIB agraïm a tothom la participació en l’acte, on hem presentat el documental Ocupación S.A.. Ha estat especialment emocionant poder rebre i conversar amb Laura Daudén, codirectora de la pel·lícula, i Fernando Vaquerizo, tècnic en Drets Humans de l’ONG Mundubat. El documental és un projecte conjunt de la productora brasilera Forward Films i l’ONG basca i es va estrenar el novembre de 2020. Des de llavors ha viatjat per diverses ciutats espanyoles, entre elles, Barcelona, Bilbao i Tudela. 

Ocupación S.A. és la història d’una traïció, la trista història de l’espoli de recursos que pateix el Sàhara Occidental, malgrat la legalitat internacional. El migmetratge dirigit per Laura Daudén i Sebastián Ruiz Cabrera posa noms i llinatges als empresaris i polítics espanyols que participen en l’explotació econòmica del Sàhara Occidental, un territori no autònom ocupat pel Marroc des de 1975. Ho fa a partir de les declaracions d’experts en legalitat, entrevistes a activistes sahrauís, periodistes, representants polítics i entitats solidàries amb el moviment de defensa d’aquest poble germà. 

La presidenta de l’associació, Catalina Rosselló, ha presentat l’acte. Ha destacat la valentia del treball d’investigació de la pel·lícula i l’actualitat del tema tractat, més conegut encara arran de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea del 27 de setembre en la qual anul·lava els acords comercials entre la UE i el Marroc i reconeixia el Front Polisario com a únic representant legítim del poble sahrauí. Després de la presentació han intervingut Laura Daudén i Fernando Vaquerizo i hi ha hagut un colo·loqui amb el públic. El acte hens a acompanyat la consellera d’Afairs Socials i Esport del Govern Balear, Fina Santiago.

ESTRENA DEL DOCUMENTAL OCUPACIÓN S.A. EN PALMA

Este fin de semana se ha estrenado el documental Ocupación S.A. en Palma, en un acto organizado por la Asociación de Amigos del Pueblo Saharaui de las Islas Baleares en el CineCiutat de Palma.

Desde la AAPSIB agradecemos a todos la participación en el acto, donde hemos presentado el documental Ocupación S.A.. Ha sido especialmente emocionante poder recibir y conversar con Laura Daudén, codirectora de la película, y Fernando Vaquerizo, técnico en Derechos Humanos de la ONG Mundubat. El documental es un proyecto de la productora brasileña Forward Films y la citada ONG vasca y se estrenó en noviembre de 2020. Desde entonces ha viajado por diversas ciudades españolas, entre ellas, Barcelona, Bilbao y Tudela. 

Ocupación S.A. es la historia de una traición, la triste historia del expolio de recursos que sufre el Sáhara Occidental, a pesar de la legalidad internacional. El documental dirigido por Laura Daudén y Sebastián Ruiz Cabrera pone nombres y apellidos a los empresarios y políticos españoles que participan en la explotación económica del Sáhara Occidental, un territorio no autónomo ocupado por el Marruecos desde 1975. Lo hace a partir de las declaraciones de expertos en legalidad, entrevistas a activistas saharauis, periodistas, representantes políticos y entidades solidarias con este pueblo. 

La presidenta de la asociación, Catalina Rosselló, ha presentado el acto. Ha destacado la valentía del trabajo de investigación de la película y la actualidad del tema tratado, más conocido todavía a raíz de la sentencia del Tribunal General de la Unión Europea del 27 de septiembre que anula los acuerdos comerciales entre la UE y Marruecos y reconoce el Frente Polisario como único representante legítimo del pueblo saharaui. Después de la presentación han intervenido Laura Daudén y Fernando Vaquerizo y ha habido uno colo·loqui con el público.


Sultana Khaya: candidata al Premi Emilio F. Mignone

La Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears propone Sultana Khaya al Premio Internacional en Derechos mHumanos Emilio F. Mignone

Cada año el Ministerio de Relaciones Exteriores de la República Argentina convoca a personas e instituciones residentes fuera de sus fronteras al Premio Internacional en Derechos Humanos Emilio F. Mignone, en honor a este abogado y educador que luchó contra la dictadura cívico-militar que se impuso en el país sudamericano entre el 1976 y el 1983. En la presente edición, la AAPSIB ha presentado la candidatura del activista saharaui Sultana Khaya.

Los objetivos de postular a Sultana Khaya son los de visibilizar la situación de brutal violación de los derechos humanos en el Sáhara Occidental por parte de las fuerzas de seguridad marroquíes, reconocer el papel absolutamente relevante de las mujeres saharauis a la defensa de los derechos humanos y apoyar a la aplicación de la legalidad internacional para solucionar el conflicto de la inconclusa descolonización del Sáhara Occidental.

La activista saharaui Sultana Khaya lleva más de 300 días en arresto domiciliario, sin una orden judicial ni ninguna base legal que le dé apoyo, en su casa de Bojador, en el Sáhara Occidental ocupado por el Marruecos. Ha recibido todo tipo de ataques y agresiones, incluso sexuales, pero ella se mantiene firme en la defensa de su pueblo, del derecho de autodeterminación y de las mujeres saharauis.

El 19 de noviembre de 2020 varias unidades de policía marroquíes impusieron un asedio alrededor de su domicilio y desde entonces la han sometido a maltratos físicos y psicológicos, tanto a ella como su familia, para que cesen en sus reivindicaciones pacíficas a favor de la autodeterminación e independencia del Sáhara. La forma de protesta de Sultana y su hermana consiste en hacer ondear la bandera de la RASD (República Árabe Saharaui Democrática) desde la azotea de la casa de su familia en la ciudad de Bojador. La defensora de los Derechos Humanos y su familia continúan desde entonces bajo arresto domiciliario.

El día 22 de agosto, después de que algunos agentes de las Fuerzas Especiales de Seguridad marroquíes asaltaran la casa de las activistas y las agredieran sexualmente, las dos hermanas han sido contaminadas por la COVID-19, negando las autoridades de ocupación cualquier asistencia médica.

El asedio a Sultana y su familia es parte de la estrategia de opresión de Marruecos al pueblo saharaui. El Frente Polisario recuerda al Gobierno español que España, como potencia administradora, es responsable de lo que está pasando en los Territorios Ocupados.

Postulando a Sultana Khaya al Premio Internacional en Derechos Humanos Emilio F. Mignone esperamos que sirva de reconocimiento a la valentía y coraje de las activistas saharauis y a todas las mujeres que luchan por la defensa de los Derechos Humanos.

El nombre del ganador o ganadora se dará a conocer el 9 de diciembre durante una ceremonia que será presencial si la situación sanitaria lo permite.

Sultana Khaya: candidata al Premi Emilio F. Mignone

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears proposa Sultana Khaya al Premi Internacional en Drets Humans Emilio F. Mignone

Cada any el Ministerio de Relaciones Exteriores de la República Argentina convoca a persones i institucions residents fora de les seves fronteres al Premio Internacional en Derechos Humanos Emilio F. Mignone, en honor a aquest advocat i educador que va lluitar contra la dictadura cívic-militar que es va imposar al país sud-americà entre el 1976 i el 1983. En la present edició, l’AAPSIB hi ha presentat la candidatura de l’activista sahrauí Sultana Khaya.

Els objectius de postular Sultana Khaya són els de visibilitzar la situació de brutal violació dels drets humans al Sàhara Occidental per part de les forces de seguretat marroquines, reconèixer el paper absolutament rellevant de les dones sahrauís a la defensa dels drets humans i donar suport a l’aplicació de la legalitat internacional per solucionar el conflicte de la inconclusa descolonització del Sàhara Occidental.

L’activista sahrauí Sultana Khaya du més de 300 dies en arrest domiciliari, sense una ordre judicial ni cap base legal que li doni suport, a la seva casa de Bojador, al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. Ha rebut tota mena d’atacs i agressions,  fins  i tot sexuals, però ella es manté ferma en la defensa del seu poble, del dret d’autodeterminació i de les dones sahrauís.

El 19 de novembre de 2020 diverses unitats de policia marroquines van imposar un setge al voltant del seu domicili i des d’aleshores l’han sotmès a  maltractaments físics i psicològics, tant a ella com a la seva família, perquè cessin en les seves reivindicacions pacífiques a favor de l’autodeterminació i independència del Sàhara. La forma de protesta de Sultana  i la seva germana consisteix a fer onejar la bandera de la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica) des del terrat de la casa de la seva família a la ciutat de Bojador. La defensora dels Drets Humans i la seva família continuen des de llavors sota arrest domiciliari.

El dia 22 d’agost, després que alguns agents de les Forces Especials de Seguretat marroquines assaltessin la casa de les activistes i les agredissin sexualment, les dues germanes han estat contaminades per la COVID-19, negant les autoritats d’ocupació qualsevol assistència mèdica.

El setge a Sultana i la seva família és part de l’estratègia d’opressió del Marroc amb el poble sahrauí. El Front Polisario recorda el Govern espanyol, que Espanya, com a potència administradora, és responsable del que està passant als Territoris Ocupats.

Postulant Sultana Kayak al Premi Internacional en Drets Humans Emilio F. Mignone esperem que serveixi de reconeixement a la valentia i coratge de les activistes sahrauís i a totes les dones que lluiten per la defensa dels Drets Humans.

El nom del guanyador o guanyadora es donarà a conèixer el 9 de desembre durant una cerimònia que serà presencial si la situació sanitària ho permet.