De cara a les properes eleccions generals de 26 de juny de 2016, des de l’Associació d’Amics del Poble de les Illes Balears consideram que la qüestió del conflicte del Sàhara Occidental no ha de passar per alt als partits polítics. És per aquest motiu que hem adreçat als partits polítics un carta amb 4 qüestions essencials sobre les que demanem un pronunciament exprés.
Aquí teniu la transcripció de la carta:
“Benvolguts senyores i senyors responsables i dirigents de [partit polític], en nom de la Junta directiva de l’AAPSIB tinc el gust de adreçar-me a vostès per plantejar-los la següent qüestió:
Just aquest any 2016, fa 40 anys que el Sàhara Occidental fou envaïda pel Marroc, la meitat de la població, aterrada, fugint d’un genocidi, s’establí als camps de refugiats de Tindouf. A hores d’ara els sahrauís han esdevingut una de les poblacions refugiades més antigues, rere els palestins.
Els ciutadans sahrauís són la gran víctima de la traïció del Govern espanyol del 1975, quan es va signar “el Acuerdo tripartito de Madrid”, nul a tots els efectes des del punt de vista de la legalitat internacional.
Una gran corrent de solidaritat i de suport des de llavors és present entre la població de les Balears i de la resta de les Comunitats d’Espanya que s’organitza en múltiples associacions de solidaritat i de suport a la Causa.
El Sàhara Occidental és el darrer Territori No Autònom de l’Àfrica, pendent d’un procés de descolonització, on les denúncies de violacions en el territori ocupat dels drets humans de la població sahrauí per les autoritats marroquines és constant, com s’ha pogut comprovar aquests darrers dies a les ciutats de Smara i Aaiún a les manifestacions de dol per la mort del president de la RASD, el Sr. Mohamed Abdelaziz.
El moviment solidari amb la Causa Sahrauí i la major part de l’Opinió Pública espanyola estem molt decebuts pel comportament i el posicionament en el contenciós del Sàhara dels diversos Governs espanyols, des que va començar la nova era democràtica amb l’aprovació de la Constitució espanyola del 78.
Ara, a punt de celebrar les eleccions generales convocades per al dia 26 de juny de 2016, és el moment de definició i de compromís. És per això que l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB), vol plantejar i planteja a tots els partits polítics que concorren a les actuals eleccions de parlamentaris, de les quals ha de sorgir el nou Govern d’Espanya, unes qüestions que considerem essencials, que són de justícia i indispensables per avançar cap al compliment de les Resolucions de l’ONU; quatre qüestions que el Moviment Solidari amb el Poble Sahrauí considera que haurien de ser assumides i posades en pràctica com a eixos fonamentals de la Política Exterior del nou Govern Espanyol vers el Sàhara Occidental:
- Reafirmar el dret del Poble Sahrauí a decidir sobre el seu futur i per tant treballarà activament des del Ministeri d’Afers Exteriors, des de la representació espanyola a l’ONU i des del Consell de Seguretat de les NNUU, de la qual és membre durant l’any 2016, promovent la celebració el més aviat possible del Referèndum d’autodeterminació organitzat per l’ONU, segons el Pla de Pau aprovat el 29 d’abril de 1991, on el poble sahrauí de forma lliure i amb totes les garanties democràtiques pugui decidir si vol que el Sàhara Occidental esdevingui un Estat Independent o bé formi part de l’Estat Marroquí.
- Concedir l’estatus diplomàtic a la representació del Frente POLISARIO a Espanya, únic i legítim representant del Poble Sahrauí, reconegut per l’ONU.
- Exigir que “la Missió de les Nacions Unides per a la celebració del referèndum en el Sàhara Occidental” MINURSO, tingui competències en la salvaguarda dels drets humans en el Sàhara Occidental, així com l’exigència de l’alliberació dels presos polítics sahrauís.
- Defensar decididament en el Parlament Europeu i en la Comissió Europea la prohibició de Tractats o Acords per a l’explotació dels recursos naturals del territori del Sàhara Occidental i de les seves aigües territorials sense l’autorització de les autoritats sahrauís o que vagin en detriment dels interessos de la població sahrauí, en consonància amb l’informe de l’assessor jurídic de les NNUU, Sr. Hans Corel i la sentència del Tribunal General de la UE del mes de desembre de 2015.
Per saber quins són els compromisos de [partit polític] en aquest assumpte tan sagnant de la política exterior espanyola, demanem que abans de les eleccions es pronunciïn i ens contestin amb tota claredat i simplicitat si accepta els compromisos resumits en les quatre qüestions, que els assumirà en el cas de participar en el Govern Espanyol o els defensarà des de l’oposició en el cas de que no formi part o doni suport a l’equip de Govern de l’Estat Espanyol.“
Des de CEAS-Sáhara també s’ha llançat una iniciativa dirigida als partits polítics sota el lema “A la hora de votar, el Sáhara se va a notar”.